Acil Durum Eylem Planı İçerisinde Asgari Bulunması Gerekenler

Yürürlükteki mevzuatlardan derlediğim ve işletmeler için yapacağımız acil durum eylem planlarında asgari olarak aşağıdaki bilgiler yer almalıdır.

1 - İşletmedeki Olası Acil Durumlar (Deprem, Yangın vs.)

Olası acil durumlar işletmeye (firmaya) özgü olmalıdır. Örneğin ; İşletme dere yatağına kurulmuş veya başka durumlardan dolayı su baskını tehlikesi bulunuyor ise su baskını bu işletme için olası bir acil durumdur. Su baskını tehlikesi bulunmayan bir işletmenin olası acil durumları içerisinde su baskını yer almamalıdır.

2 – Olası Acil Durumları Önleyici Tetbirler

Yangın oluşumlarına neden olabilecek elektrik tesisatında tesisatın yenilenmesi veya tesisata yangın koruma rölesi bağlanması elektrik kaynaklı yangın oluşumu ihtimalini düşürecektir. Tabiki bazı acil durumları önleyici tedbirler günümüz teknolojisinde mümkün değildir. Buna örnek olarak depremi gösterebiliriz.Ancak depremin vereceği zararı azaltabiliriz. Bunuda binanın depreme karşı olan mukavemetini artırarak ve deprem esnasında sarsıntıdan dolayı düşebilecek malzemelerin sabitlenmesini sağlayarak yapabiliriz.

3 – Acil Durum Ekipleri ve Yedekleri

- Arama, kurtarma, tahliye - Yangınla mücadele - İlk yardım - Enerji kaynakları müdahale Arama, kurtarma, tahliye ve yangınla mücadele konularında iş yeri tehlike sınıfına göre 30, 40 ve 50 kişiye en az bir kişi olarak görevlendirilmelidir. İlk yardımcı kişilerde iş yeri tehlike sınıfına göre her 10 ve 20 kişiden bir kişi olacak şekilde görevlendirilmelidir. Enerji kaynakları müdahale ekibi her vardiyada minimum bir asil bir yedek olmak üzere görevlendirilmelidir. Acil durum müdahale ekipleri konuları için uygun donanıma sahip olmalıdırlar ve bu kişiler özel olarak eğitilmelidirler.

4 – Tahliye Planı

Tahliye planı hazırlanırken en kısa sürede tahliye edilecek alanın tamamının boşaltılması esas alınmalıdır. Tahliye planında müşteri ve ziyaretçilerde dikkate alınmalıdır.

5 – Koordinatör Seçimi

Acil durum ekipleri arasında koordinasyonu sağlayacak, varsa alt iş verenlerle koordinasyonu sağlayacak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla iletişime geçecek, acil durumlar hakkında bilgi verecek koordinatör ve yedeği seçilmelidir.

6 – Tatbikatlar

İş yerindeki olası acil durumları kapsayacak sekilde tatbikatlar yapılmalıdır. Bu tatbikatlar iş yerindeki acil durumlar hakkında verilen eğitimlerin pekiştirici nitelikte olmalıdır.

7 – Acil Durum Planın Yenilenmesi

Tehlike sınıfına göre en geç iki, dört, altı yılda bir yenilenmelidir. İş yerinde yeni bir acil durum ortaya çıktığında kısmen veya tamamen yenilenmelidir.

8 – Çalışanların Eğitimi ve Bilgilendirilmesi

Acil durum müdahale ekipleri konularıyla ilgili özel olarak eğitim almalıdırlar. Bütün çalışanlara iş yerindeki acil durumlar hakkında eğitimler verilmelidir.

9 – Kroki

Minimum aşağıdaki bilgileri kapsayacak şekilde kroki oluşturulmalıdır. - Yangın söndürme cihaz ve ekipmanlarının yerleri - Acil durum araç ve ekipmanlarının yerleri - Kaçış yolları - İlk yardım malzemeleri - Acil durum toplanma yerleri - Uyarı sistemlerinin yerleri - Enerji kaynaklarının ana müdahale noktaları gb.

10 – Acil Durum Telefonları

En yakın sağlık biriminin telefonu, işletme yetkililerinin telefonu, 110 ve 112 gibi önemli telefon numaraları acil durum müdahale ekip üyelerinin telefonları, koordinatörün telefon numarası gb. Yazar: Vatan İş Sağlığı ve Güvenliği / info@vatanisg.com

M. Cihad YILDIRIM

Copyright © 2024 | Vatan İş Sağlığı ve Güvenliği | Tüm hakları saklıdır. | Design By Cogen® Teknoloji | www.cogen.com.tr, Ankara Web Tasarım